2014/04/14

Trajnice

Trajnice su uglavnom zeljaste biljke koje svoju zrelost dostižu kroz najmanje dvije sezone, žive dvije ili više godina te svake godine stvaraju cvjetove, a mogu se saditi kao soliterne biljke, grupirati u cvjetne obrube ili gredice ili posaditi među grmove, jednogodišnje i dvogodišnje biljke na mješovitim cvjetnim gredicama.



Pokazuju veliku raznolikost veličine, oblika, habitusa, boja, teksture i mirisa. Postoje puzave trajnice, koje služe kao pokrivači tla te vrlo visoke trajnice koje dosežu visinu do 2,5 m i više. Trajnice izrazito obojenih listova mogu unijeti kontrast u dominantno zelenilo okolnih biljaka ističući strukturalnu formu ostalih biljaka, a one neobičnih oblika, teksture listova ili cvjetova mogu se koristiti kao element koji će privlačiti pažnju, tj. kao glavne biljke u pojedinom dijelu vrta. Isto tako i cvjetovi trajnica variraju po boji, obliku, veličini i formi, omogućujući beskrajne mogućnosti kontrastnog, komplementarnog ili jednobojnog sađenja biljaka. Miris nekih trajnica neizostavan je element vrta ili parka koji privlači pčele i leptire. Vrlo važan element za oblikovanje gredica jest činjenica da mnoge trajnice ostaju privlačne u jesen i zimi.



PODJELA TRAJNICA

Trajnice za gredice
  • trajnice dobivene od vrsta šumskog staništa
  • trajnice za gredice dobivene od vrsta šumskog ruba
  • trajnice za gredice dobivene od vrsta za otvorene površine
  • tulipani i zumbuli
  • kratkoživuće trajnice
  • osjetljive trajnice
  • trajnice za ruralne vrtove  

Podjela trajnica s obzirom na oblikovanje
  • Soliterna trajnica („S“) – dominantna, najviša, zanimljiva tijekom cijele godine te određuje karakter gredice. Primjer soliterne trajnice su božuri (Paeonia sp.), žuta pupavica (Rudbeckia fulgida) i pampas trava (Cortaderia selloana). 

  • „Tema“ trajnica („L“) – vodeća trajnica koja daje unutrašnju strukturu sadnje. Ona jasno označava vrhunac cvatnje te se pojavljuje u ritmičkom slijedu. Neke od „tema“ trajnica su  iglica (Geranium clarkei 'Kashmir White') i djevojačko oko (Coreopsis sp.). 

  • Prateće trajnice („Z“) – po visini odgovaraju niskim trajnicama, a svojim svojstvima se ne ističu kao „tema“ trajnica. Primjer za ovaj tip trajnica je koraljni zvončić (Heuchera sp.).

  • Popunjavajuće trajnice („F“) – niske trajnice koje stvaraju kompaktan pokrivač, a svojim oblikom i bojom ne daju jake točke gredici. Primjer popunjavajuće trajnice je pavenka (Vinca major).

SADNJA

Trajnice se sade u dobro pripremljeno tlo, duboko prekopano, prihranjeno i očišćeno od korova jer će biljke u njemu rasti cijeli niz godina. Sade se u proljeće ili jesen. Prostor oko trajnica potrebno je redovito plijeviti i zalijevati mlade biljke, sve dok se potpuno ne razviju. Odrasle trajnice nije potrebno često zalijevati, osim za vrijeme dužih sušnih perioda. Prihrana se vrši jednom godišnje u rano proljeće nakon kiše s kompleksnim, sporootpuštajućim gnojivom. Mnogim trajnicama, koje u proljeće potjeraju dugačke izdanke, treba kada dosegnu trećinu svoje pune visine odstraniti sve slabije izdanke kako bi preostali jači izdanci donijeli što ljepše i krupnije cvjetove. Visokim biljkama potrebno je na vrijeme osigurati potpornje, a ocvale cvjetne glavice treba redovno otkidati kako bi se produžila cvatnja. U jesen se vrši rezidba izdanaka do baze, uklanjaju se mrtvi i osušeni djelovi te korov. Trajnice osjetljive na niske zimske temperature potrebno je zaštititi. Neke trajnice kao što su funkija (Hosta sp.), iglica (Geranium sp.) i koraljna zvončika (Heuchera sp.) potrebno je svakih tri do pet godina podijeliti i presaditi.


____________________________________________________________
Izvori slika:
http://www.visitcramahe.ca/content/gardenouse-perenials
http://www.vrtnarija-urbanek.si/Trajnice%20uvodna%20mar%2009.jpg
http://davisla3.files.wordpress.com/2013/07/paeonia-lactiflora-sarah-bernhardt.jpg
http://www.rightplants4me.co.uk/sites/rightplants4me.co.uk/files/photo/Geranium%20clarkei%20%27Kashmir%20Pink%27%20~wide.jpg
http://www.gootjes-allplant.com/pd-953-7-47328/product/heuchera_39dark_secret39.html
http://www.crocus.co.uk/plants/_/vinca-major-variegata/classid.4506/

Nema komentara:

Objavi komentar