2014/04/12

Kalendar radova: travanj – III. tjedan

UKRASNI VRT

Vrijeme je sadnje listopadnog i crnogoričnog drvenastog bilja, živica, ruža i trajnica. Ako se odlučite za sadnju kontejnerski uzgojenih sadnica, sadnju možete prolongirati, međutim ne i ako su vremenske prilike nepogodne, odnosno ako je duže vrijeme zabilježen sušni period.

  
Uklanja se zimska zaštita kod vrsta koje su osjetljive na hladnoću kako bi se omogućio normalan rast i razvoj mladih izbojaka. Zaštitne grančice ipak treba ostaviti u podnožju ovih vrsta biljaka, kako bi pružili zaštitu od hladnih noći.

Travnjak se prozračuje (vertikulira), kao i u ožujku, a sada se još obavlja prihrana mineralnim gnojivom i redovito se kosi. Površine pod travnjakom koje sadrže i neko lukovičasto cvijeće (najčešće rubni dijelovi travnjaka) treba zaobilaziti kod košnje sve dok listovi sami ne požute.

Lukovice niskog cvijeća mogu se lako presaditi poslije cvatnje. Kod ovakvih vrsta (zumbula, tulipana, narcisa) uklanjamo ocvale cvjetne glavice, ali listove moramo ostaviti da sami požute i otpadnu i tek ih onda odstraniti. Biljke tako uspješno uskladište hranjiva u podzemnu stabljiku za sljedeću vegetacijsku sezonu.
  

Pripremaju se posude za sjetvu i sadnju – glinene i tresetne posude treba potopiti u vodu kako bi se nekoliko sati natapale. Sa tresetnim posudama treba pažljivo postupati da izbjegnemo oštećenja. Sije se ljetno cvijeće kojemu nije potrebna pretkultura direktno na gredice, a kasnije se prorijedi ako su biljčice pregusto iznikle.

Tulipani (Tulipa sp.): ako su iz zemlje potjerali ustranu (odnosno uvrnuto) ili se uopće nisu razvili kako treba, znak je pojave plijesni (Botrytis tulipae) na lukovicama, koja uzrokuje bolest zvanu palež tulipana. Zaražene lukovice treba odmah iskopati, ali ne baciti na kompost kako se plijesan ne bi proširila po zdravom kompostu.


Kalina (Ligustrum sp.): pogodno je vrijeme za podrezivanje korijenove bale, a taj je postupak kod ove vrste neophodan. Kalina ima fini korijen koji se brzo širi po vrtu, te iz zemlje crpi mnogo hranjiva, često na uštrb drugih biljaka. Korijen kaline se podrezuje i iz estetskih razloga, ponajviše zbog toga što se ona najčesće primjenjuje kao živa ograda. Tanko korijenje razdvaja se štihačom (špicastom plosnatom lopatom), a za jače, deblje korijene koristimo vrtlarske škare.

Lovorvišnja (Prunus laurocerasus): jedna je od rijetkih vrsta grmova koja ostaje zelena i tijekom zime, nema trnja i pogodna je za živu ogradu. Zbog toga je idealna kao sigurna živica, pogotovo u vrtovima ili dvorištima gdje borave djeca. Za živice koristimo samo sorte i kultivare koji rastu uvis, dok one koje se više razvijaju u širinu (poput šipkeove lovorvišnje – P. laurocerasus 'Shipkaensis') koristimo kao pojedinačni ukrasni cvatući grm.

POVRTNJAK

Čim tlo više nije mekano i površina se prosuši, mogu se pripremati gredice. Nanosi se kompost i organsko gnojivo. Početkom mjeseca sade se presadnice salate glavatice i korabe, a kasnije sve sorte ranog kelja i gomoljasti komorač. Na otvorenom sijemo peršin, luk, crni korijen, mrkvu, rotkvice, špinat, grah, grašak i kopar. Nešto kasnije siju se rotkva, blitva i lisnata salata. Svo ovo povrće rasti će brže ako ga prekrijemo „rastućom“ folijom (folijom s otvorima) ili flisom, a ujedno će sjeme biti zaštićeno od ptica. U gredice na otvorenom od sredine mjeseca mogu se sijati sve vrste salate, kelj pupčar, cvjetača, sve vrste kasnog kelja, koraba, brokula i cikla. Sije se u redove razmaka 10 cm.
 

Rabarbara: ova vrsta povrća može godinama rasti na istom mjestu. Sredinom mjeseca kada uočimo porast idealno je vrijeme za gnojidbu kako bi povećali prinos dugih ukusnih lisnih stapki i velikih listova.

Mrkva: sjeme se ostavi 1 dan na vlažnom, toplom pijesku jer ćemo tako ubrzati klijanje. Nakon sjetve, sadna se površina lagano pritisne ravnom daskom. Na 1m² dovoljno je posijati 1 g sjemena, a možemo sijati i u redove razmaka 10 cm.

Cikla: nije pogodna za presađivanje zbog svojeg kopljastog korijena. Stoga je najbolja direktna sjetva ili rasad. Sjeme koje je odstajalo na vlažnom pijesku sije se u gredice dubine 20 cm i u redove razmaka 10 – 15 cm. Cikla najbolje uspijeva na rastresitom zemljištu i 4 mjeseca nakon sjetve ili sadnje može se koristiti za jelo. Najbolji prinos daje na zemlji koja je duboka i plodna, ali je važno da se redovito plijevi od korova i da se održava vlažnom. Obično se vadi u listopadu, kad korijen dostigne željenu veličinu, a zrela je tada kada uočimo da su listovi izgubili svoju svježu, prirodnu boju. Svakako je treba izvaditi prije pojave prvih mrazeva, jer je mraz može oštetiti.
 

KLIJALIŠTE

Rajčice, paprike i patlidžane koje ste posijali u ožujku sada možete presaditi u lončiće i spustiti u klijalište. Krajem mjeseca posude treba dovoljno odmaknuti jedne od drugih kako bi biljke imale dovoljno prostora za rast. Za sunčanog vremena klijalište treba provjetriti, ali kada počne zahlađivati obavezno spustiti i zatvoriti poklopac.

STAKLENIK

Potrebno je češće provjetravanje, u protivnom dolazi do slabljenja biljaka i biti će podložne gljivičnim oboljenjima. Vrste povrća koje traže toplinu (krastavci, tikvice, dinje i kukuruz šećerac) siju se u posude u stakleniku. Skida se zaštita (flis ili folija), ali se ostavlja u blizini. U negrijanim staklenicima kada prijeti opasnost od noćnih mrazeva treba ponovno zaštititi salatu glavaticu, rotkvu i dr. Zalijeva se samo kad je tlo uistinu suho, a kod salate glavatice zalijevamo samo između redova i to smanjenim pritiskom vode.

 



______________________________________________________________________________________
Izvori slika:
http://www.rose-gardening-made-easy.com/images/planting-roses.jpg
http://www.yellowfarmhousegarden.com/wp-content/uploads/2013/05/Daffodil-seed-pods.jpg
http://www.donsgarden.co.uk/images/pestimages/images/P_TlipFire.jpg?1302824989
http://www.harvesttotable.com/wp-content/uploads/2009/04/Seed-sowing-in-drills1.jpg
http://img.diynetwork.com/DIY/2010/12/15/RX-DK-VGN05904_thin-out_s3x4_lg.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9Y7xl8nFHOV8BudMo4ZD4tNhaCIuDlDZ1j1szr2Zi7lSok4Zr5ZeK5tpkExmmWmAiKM-Qxw8cAe-KH1FQ1fUzRGGJh9coqIDR9sT3bxZBNkY9YULsIVtZP-NBIB5T55EW2klq15C1_A/s1600/corgettes%252C+vegetable+spaghetti+and+squash.jpg



Nema komentara:

Objavi komentar