2014/04/01

Cvjetne gredice


Cvjetne gredice su upečatljiv oblikovni element vanjskog prostora koji nudi mogućnosti kombiniranja biljaka prema visini rasta, teksturi te boji lista i cvijeta. Osnovni je zahtjev osigurati boju u gredici tokom cijele godine. Sade se jednogodišnje i dvogodišnje cvjetne vrste, trajnice i geofiti. Uloga cvjetnih gredica je estetska i reprezentativna, a mogu imati i funkcionalnu ulogu npr. mogu biti pozadina za skulpture, element vođenja puta ili zaštita od pogleda.



PODJELA CVJETNIH GREDICA

Cvjetne gredice dijele se prema obliku, biljnom materijalu te boji.

Prema obliku se dijele na formalne (pravilne) gredice i neformalne (nepravilne) gredice. 
  • Formalne gredicegeometrijske, strogo određenog oblika, a biljke na takvim gredicama gube individualnost i postaju dio šire slike. Formalnost se može prakticirati na nekoliko nivoa, no najčešće je obilježje upotreba ograničene palete biljaka, koje se ponavljaju ili su grupirane u cilju postizanja jednostavnog i harmoničnog dizajna. 
  • Neformalne gredice – nepravilnog oblika, dominiraju zakrivljene linije te se naglašava individualnost pojedinih biljaka.

Prema biljnom materijalu gredice se dijele na istovrsne gredice i kombinirane gredice s različitim cvjetnim vrstama.

Prema boji gredice dijelimo na jednobojne (monokromatske) gredice i višebojne (polikromatske) gredice.




ELEMENTI CVJETNIH GREDICA

Oblik prostora unutar cvjetne gredice
Može biti formalan i neformalan. Formalni oblik zahtijeva precizno mjerenje, a karakteristika je simetrija. Neformalni oblik je slobodniji, ali je bitna usklađenost elemenata.

Ravnoteža
To je stanje kada su elementi uređenja s jedne strane i druge strane u ravnoteži gledano prema nekoj središnjoj točki. Ona može biti simetrična i asimetrična. Na gredici je potrebno postići ritam radi postizanja sklada. To je moguće ponavljanjem određene cvjetne vrste u gredici te ponavljanjem boje, teksture i oblika na prostornoj liniji.

Visina biljaka
Važno je pravilno smjestiti visoke biljke i niske biljke. Na gredice koje su vidljive sa svih strana niske biljke se sade na rub gredice, a visoke biljke u sredini gredice. Na gredice koje se nalaze uz zid, živicu i sl. niske biljke se sade u prednji dio gredice, u sredinu gredice sade se srednje visoke biljke i u stražnji dio gredice visoke biljke.

Proporcija
Odnosi se na veličinu gredica u odnosu na veličinu biljaka i prostora u kojem se gredica nalazi.

Boja
Boje se dijele na osnovne (crvena, žuta, plava), složene (ljubičasta, zelena, narančasta) i akromatske (crna i bijela). Komplementarne boje su žuta i ljubičasta, plava i narančasta te zelena i crvena. Postoji podjela na tople (žuta, narančasta, crvena) i hladne boje (plava, ljubičasta, zelena). Tople boje sužavaju, zbližavaju i snižavaju prostor te mu daju vedrinu. Hladne boje šire, produžuju, uzdižu i povećavaju prostor te mu daju smirenost.

Biljna društvenost
Ona označava grupaciju biljaka iste vrste (odnosi se na trajnice), što znači da se neke biljke sade pojedinačno na gredici, kao soliteri, a neke u skupine po 3 – 20 biljaka. Tako postoji pet tipova biljne društvenosti: prvom tipu pripadaju trajnice koje se sade pojedinačno ili u skupine od 2 – 3 biljke, drugi tip čine trajnice koje se sade u skupine od 3 – 10 biljaka, trećem tipu pripadaju trajnice koje se sade u skupine od 10 – 20 biljaka, četvrti tip čine trajnice koje se sade u velike skupine i peti tip čine trajnice koje se sade u velike skupine na velikim površinama.





KRITERIJI ZA ODABIR BILJAKA ZA CVJETNE GREDICE

Ekološki uvjeti
Ekološki uvjeti su temelj pravilnog odabira. Te uvjete čine stanište, klima, tlo i osvjetljenje. Zanemarivanje ovih uvjeta, koji su potrebni za uspješan rast i razvoj, rezultira slabim porastom, izduživanjem izboja, izostajanjem cvatnje i pojavom bolesti i štetnika.

Funkcionalnost biljke
To znači da određena biljka mora optimalno ispuniti svoje mjesto u prostoru, odnosno, mora biti odabrana prema pravilima struke.

Estetski čimbenici biljke
To su vizualne karakteristike kao što su veličina, habitus ili oblik, tekstura i boja.
  • Veličina biljaka - posebno važna kod uređenja cvjetnih gredica sa trajnicama. Potrebno je odabrati biljke različite visine kako bi se zadovoljila načela oblikovanja gredica prema kojima cvjetna gredica mora sadržavati soliternu trajnicu (dominantnu i najvišu), „tema“ trajnicu (vodeću trajnicu i nižu od soliterne), prateće trajnice (koje po visini odgovaraju niskim trajnicama) i popunjavajuće trajnice (niske trajnice koje stvaraju kompaktan pokrivač).
  • Oblik - može biti piramidalan, horizontalan, uspravan, kuglast itd., a svojom trodimenzionalnom formom utječe na vizualna i fizička kretanja u prostoru.
  • Tekstura - karakter površine lista biljke, a može biti gruba i fina što ovisi o veličini lišća. Ona oplemenjuje, utječe na dojam grubosti ili nježnosti cjelokupne kompozicije. Odabirom biljaka različite teksture postiže se zanimljiv i dinamičan izgled cvjetne gredice.
  • Boja - potrebno je postići boju tijekom cijele godine te je potrebno paziti na kombinacije boja. Što manje različitih boja i što više nijansi jedne boje to bolje.
Kod odabira biljaka za cvjetnu gredicu nisu važni estetski čimbenici samo pojedine biljke, već svih odabranih biljaka u cjelini. Važno je da odabrane biljke odgovaraju jedna uz drugu, da se postigne cvatnja i atraktivan izgled cvjetne gredice tijekom cijele godine te da gredica čini cjelinu sa ostalim biljem u parku ili vrtu.

Ekonomičnost
Vrlo važan čimbenik koji se često zanemaruje. Cvjetne gredice, kao i parkove, vrtove i sl., potrebno je projektirati u skladu s ekonomskim sredstvima. Važno je obratiti pozornost na cijenu biljaka, trajnost biljaka te na njihove zahtjeve njege i održavanja. U svrhu uštede moguć je odabir trajnijih biljaka sa što manjim zahtjevima njege.

Genius loci
To je osjećaj za prostor, duh prostora, a znači da odabir biljaka mora biti prilagođen prostoru te ga mora upotpunjavati u likovnom i duhovnom smislu.




_________________________________________________________________
Izvori slika:
http://unsalmoycamino.blogspot.com/2012_04_01_archive.html
http://achampagnevacation.files.wordpress.com/2012/08/palace-gardens.jpg
http://weeksabroad.umwblogs.org/files/2012/07/100_0991.jpg
http://lauragrai.files.wordpress.com/2011/12/versailles-gardens1.jpg
http://deater.net/weave/pictures/england_2007/london_day2.html 
http://www.ramtco.com/pictures-small-flower-beds/flower-bed-ideas-making-garden-beds-846260-3/ 
http://kyriolexy.files.wordpress.com/2008/07/repetition-planting.jpg
http://blogging-the-house.blogspot.com/2011/12/designy-thoughts.html

Nema komentara:

Objavi komentar