2014/02/19

Kalendar radova: veljača - III. tjedan


UKRASNI VRT
Pelargonija (Pelargonium sp.): prikladno vrijeme za razmnožavanje reznicama. Odvoje se mladi vršni izdanci, odstrane donji listovi te se reznice utisnu u kompost sastavljen od 2/3 treseta i  1/3 pijeska.






Verbena (Verbena patagonica): jednogodišnja biljka koja naraste do čak 2 m visine. U ovo vrijeme pogodna je sjetva sjemena. Na kraju sezone također ne trebate žuriti sa vađenjem biljaka iz zemlje, jer ako je zima blaga, moguće je da će preživjeti za nadolazeću sezonu.

Zijevalica (Antirrhinum sp.): sjetva sjemena vrši se obično u ovo vrijeme, pri sobnoj temperaturi. Biljčice se mogu pikirati i u posude, ali je tada potreban duži period za njihovu prilagodbu. U ožujku se također mogu sijati u toplu gredicu, a od travnja direktno na mjesto sadnje. Niske sorte zijevalice bogato cvatu, dok su one više pogodne za rezano cvijeće. Stoga, ako uzgajamo zijevalicu isključivo za rezani cvijet, tada se sadi u gredicu koja će se zaštititi sa mrežom sa velikim očicama.

Reznice: povoljno je vrijeme za uzimanje reznica šiblja sa grmolikih vrsta. Režu se samo one odrvenjele šibe, prošlogodišnje. Reznica treba biti dužine 20 – 30 cm, a odsjeca se točno ispod pupoljka, oštrim rezom. Vrhovi se također odstrane, pošto su često još zeljasti. Pripremljene reznice se od ⅓ do ½ dužine ubadaju u supstrat (mješavinu pijeska i treseta), u redove sa oko 15 cm razmaka ili se vežu u snopove po 10 reznica zajedno.


 


Sadi se u zasjenjeni dio vrta ili se stavljaju sjenila (platna) na drvene okvire bokseva. Donji dio reznica trebao bi doći na pješčanu podlogu, kako bi se omogućio rast vlaknastog korijenja. Supstrat treba obavezno očistiti od korova, kako se hranjiva ne bi iscrpljivala na uštrb reznica.


OREZIVANJE

Potrebno ga je vršiti nakon cvjetanja. Za orezivanje cvjetnog grma potrebno je znati kada grm cvjeta i kada se formiraju cvjetni pupoljci. Kod grmova koji cvatu rano u proljeće (npr. forsitija, drijen) već su se formirali cvjetni pupoljci i ako vršimo zimsko orezivanje cvatnja će izostati i prolongirati će se do iduće sezone.

GNOJIDBA
Među isklijale rane lukovice (poput tulipana i narcisa) rastresite gnojivo u zrnu i grabljama ga umiješajte u površinski sloj zemlje. Pri tome pripazite da gnojivo ne dođe na listove biljaka kako bi se izbjegle opekotine. Poslije gnojidbe površinu zalijte vodom kako bi hranjiva što prije dospjela u tlo.

POVRTNJAK
Izradite plan nasada, provedite provjeru snage klijanja pojedinog sjemena, naručite sjeme. Vrijeme je sjetve prve salate glavatice i ranih vrsta povrća. Najbolje je početi sijati od sredine mjeseca u zagrijanim prostorijama (npr. klijalištu).

                                                 

Kelj pupčar: ako želite brati svježe prokulice u kolovozu, kelj pupčar zasijete u staklenik u veljači, a u travnju se presađuje u vrt. U njemu nema uzročnika bolesti ni sjemenki korova, a sadrži sve potrebne hranjive tvari , te je u tom pogledu bolji od onog kelja koji se na uobičajen način uzgaja u vrtu.

SUPSTRATI
Kod presađivanja, sjetve ili pikiranja, najbolje je koristiti kultivirani tresetni supstrat. On ne sadrži zarazne klice i sjemenke korova, a ima visoki udio hranjivih elemenata potrebnih biljci.
Priprema komposta: kako biste početkom proljeća imali dovoljnu količinu komposta, već sada prosijte upola sagnjio kompost, te ga prekrijte crnom folijom. Tako ćete krajem ožujka na raspolaganju imati dovoljnu količinu vlažnog, ali ne i mokrog komposta.

KLIJALIŠTE
Idealno je vrijeme za punjenje sanduka svježim isparavajućim stajskim gnojem. Od sredine mjeseca može se sijati ili saditi u gornji sloj zemlje nanesen na zbijeni donji sloj visine od 40 - 50 cm. Čim se klijalište zagrije mogu se posaditi rane sorte salate glavatice, korabe i rotkve, a siju se rotkvice, dragoljub, rane salate i rane vrste povrća koje će se kasnije presađivati na gredice.

Kako bi se održala temperatura (najbitnije u noćnim satima), sanduke treba ogrnuti stajskim gnojem, slamom ili lišćem, a prozore prekriti folijom i letvicama. Za sunčanog vremena temperatura ne bi smjela biti viša od 20 ᵒC, a za oblačnog vremena dovoljno je do 10 ᵒC.




STAKLENIK 
U stakleniku koji se može zagrijati od sredine mjeseca počnite sijati i saditi salate i druge vrste povrća kao i u klijalištu.




U zdjelice posijete salatu glavaticu, rane vrste povrća te ljetno cvijeće kojima je potrebna duža predkultura (preduzgoj). Dovoljno prozračujte prostor i rijetko zalijevajte. Kako biste uštedjeli na grijanju, salatu glavaticu, korabu, rotkvu i rotkvicu prekrijte na 2 tjedna flisom ili „rastućom“ folijom.


________________________________________________________________
Izvori slika:
http://ww1.hdnux.com/photos/02/27/25/619888/3/628x471.jpg 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjGW-60t6R2fOB-O6dQRcW10nd-ScX1wx4KAWhCo8IgpigVqKzypww5W1BvQT-LY0Wdzyfugm4x9IsdsZqyCoTzNsFCspNIn3DWQdlKyARKtzNqLSKbFESnDy3gX1DVsb-YZiLWIxZqrFtr/s160/1-IvyGeraniumCuttingsPlus+010.JPG
http://www.goldcountryhomes.com/files/imagecache/article/story_art/165.jpg
http://www.allotments.ie/wp-content/uploads/2009/09/hardwood-cutting.gif 
http://www.seasonalwisdom.com/wp-content/uploads/2013/01/1-Sunken-Bed.jpg 
http://www.charlesdowding.co.uk/sites/www.charlesdowding.co.uk/files/u3/jan132%205%20hotbed.jpg 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgNRubRwnYmDfqunuAQIdZdP8MC96J37SpVHKKKtsD9OVKvL6NLcBw178PxpTLFvrZHtzWV62T5kNExXcT0OqtfMYss0BaeupglRSjKzn19BKA-HOywl-6WSGs_M8DHTAbKKsRr4HGqBao/s1600/greenhouse.JPG

Nema komentara:

Objavi komentar