2014/04/19

Živa ograda: element vrta i njene funkcije

Uloga živice

Živa ograda ima zadaću ograđivanja vrta ili njegove diobe na manje cjeline, a dio je temelja uređenja jer oblikuje prostor u kojem se radi ili odmara. Raste polagano i u konačnici zahtijeva više njege od neživih elemenata, međutim nerijetko se (pogotovo u početnoj fazi planiranja) smatra jeftinijom alternativom. Dok masivna zidana konstrukcija ili visoka ograda lako postaju utvrde i ne izražavaju gostoljubivost, živica preuzima jednaku zaštitnu funkciju poput ograde, a pritom ne omeđuje posjed prema susjedima ukočeno i ne djeluje nepristupačno. Glavne funkcije živice su zaštita od pogleda i prigušivanje buke, dioba prostora u vrtu, te očuvanje staništa.



Pored toga, živice smanjuju udare vjetra, djeluju kao živi filteri prašine i aktivnošću svojih listova čiste zrak i proizvode kisik. Imaju sposobnost izjednačavanja temperaturnih razlika, što povoljno utječe na veliki broj živih organizama. Oni koriste povećanu vlažnost zraka i vlažnu svježinu koja nastaje intenzivnim stvaranjem rose unutar isprepletenih grana. Pticama i drugim životinjama pružaju zaštićeni životni prostor, a vrste koje plodonose (božikovina) pticama su dodatni izvor hrane. Trnovite drvenaste vrste (glog, žutika) nude pticama sigurno mjesto za svijanje gnijezda.
  

S dizajnerskog gledišta živice nisu samo pozadina za biljke, već vidljivim promjenama boja izmjenom godišnjih doba postaju važno obilježje vrta. Svojom građom u uvjetima oštrije klime nude dobru zaštitu tijekom zimskih mjeseci. Iz tla izvlače vlagu i hranjive tvari, pa stoga nisu dobar odabir na vrlo sušnim, plitkim tlima ili uskim lijehama.

Pri odabiru biljnog materijala za živu ogradu najprije treba odlučiti koju će ulogu ta ograda imati, bilo da je to čuvanje privatnosti, zaštita od vjetra, sprečavanje prolaska životinja, podjela cjelina u vrtu i sl. Također je potrebno odrediti konačnu visinu potrebnu za ispunjavanje tih zadaća, jer se nakon postizanja željene visine živica mora orezivati na zadanu visinu. Živica raste i u visinu i širinu, što moramo uzeti u obzir kod sadnje, kao i kod održavanja, odnosno ne smijemo zanemariti onu stranu koja je izvan našeg vrta.



Živica kao oblikovni element vrta

Živu ogradu možemo oblikovati od cvatućih vrsta, a one se mogu izmiješati i kombinirati kako bi tijekom zime dale željeni oblik a tijekom ljeta postale ukras. Živica se može uzgojiti od samo jedne vrste, tako da korištena u većem obujmu izvana daje čvrst dojam.

 

Pored čitavog niza bjelogoričnog drveća i drvenastih grmova, za živice koristimo i četinjaste vrste. Živice sačinjene od listopadnih vrsta (bukve, graba) zimi stvaraju dojmljive oblike jer se kroz njih nazire okolna priroda.
  

U ladanjskim vrtovima to je čak poželjno svojstvo, dok u urbanim sredinama nije prikladno jer se gubi efekt privatnosti. Živice od zimzelenog grmlja (lovor, tisa) važan su skeletni element oblikovanja vrta prema kojem ostale biljke dolaze do izražaja. Dok je u ruralnim sredinama dopuštena neformalna sadnja, odnosno slobodan rast, žive ograde u organiziranim urbanim sredinama najbolje djeluju kada su pravilno orezane.

Treba imati na umu da se živice planiraju kao cjeline. Za razliku od vrta i terase, gdje se početni plan oblikovanja uvijek može izmijeniti, promjene i nadopune na živici kasnije su teško izvedive bez narušavanja cjelokupnog dojma. Stoga se prije kupnje i sadnje svakako treba intenzivno upoznati sa materijalom za formiranje žive ograde i njegovim karakteristikama, kako biste mogli utvrditi koji tip živice najbolje odgovara vašim željama i mogućnostima.



______________________________________________________________________________
Izvori slika:
http://lopezislandkitchengardens.files.wordpress.com/2013/03/hedge-long-view.jpg
http://jwtreeservices.com.au/wp-content/uploads/2013/07/hedge-cutting-designs-15.jpg
http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/13/590x/bird-451660.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3aSleSw__KE179373cXTLJ_TXCifWG883JDGxaxEb_AfeO4tK6NnQaDIKbJX5HcB2IW0DIacLqDtj4k6duYqRuCiSIaE0NjvQPuS7wLyXBaA14Slghx5SbcperPkF4qB2I6MkWEa-E54/s1600/hedges.jpg
http://youreasygarden.com/wp-content/uploads/2014/02/Mixed-FCs-as-hedgerow1.jpg
http://frankottegroup.com/wp-content/uploads/2012/08/Spirea.jpg
http://api.ning.com/files/nGTcCv7erQKzMJE38N39r1n2ADTm4OkXR0i26fqBJSn0oi-osrVyVRRGA-I0m3ThhpYQmsULk1ChtxqWS7KgeUcKRm-IIPWk/Granja02.jpg?width=650


1 komentar:

  1. Prelijepe ograde! Tko ima strpljenja i umijeća svakako treba razmisliti o živoj ogradi.

    OdgovoriIzbriši