Stranice

2014/03/13

Kalendar radova: ožujak - III. tjedan

UKRASNI VRT

Čim se tlo odmrzne i malo osuši, može se početi sa sadnjom listopadnog i drvenastog bilja, živih ograda, ruža i trajnica. Vrste ljetnog cvijeća koje preferiraju toplinu i imaju dugo razdoblje predkulture, siju se u topla klijališta ili u staklenik. Druga mogućnost je da se siju u posude koje se čuvaju uz tople prozore, te se tek od sredine ožujka formirane biljčice pikiraju u hladna klijališta.

Zemlju oko posađenih lukovica (koje će ubrzo izniknuti) potrebno je prorahliti, jer u zimskim mjesecima uslijed vlage i mraza površinski dio zemlje očvrsne, što otežava izbijanje mladog porasta lukovica na površinu.

Obavlja se provjetravanje travnjaka kako bi se potaknuo ravnomjeran rast trave. Postoji specijalan alat za vertikuliranje (provjetravanje, aeriranje) većih travnjaka, a ako se radi o manjim površinama dovoljno je pomoću vrtlarskih vila ili sličnog šiljastog alata u travnjaku načiniti plitke rupičaste otvore.





Borbu protiv korova treba započeti što ranije jer se oni presijecanjem nanovo razmnožavaju. Preporuča se izbjegavati kemijska sredstva, jer se ona poslije kiše raznose po cijelom vrtu pa štete ostalim biljkama. Korov se stoga uklanja pomoću specijalnih alata za plijevljenje. Pri tome nije dovoljno korov ukloniti sa površine tla, već ga treba ukloniti zajedno sa korijenom, a najbolje u vrijeme nicanja korova.

Ruže
(Rosa sp.): kada počnu izbijati mladi izbojci uklanja se zaštita od vjetra, grm se u podnožju ogrne, obavi se orezivanje a nakon njega i gnojidba.

Mombrecija (Crocosmia sp.): pripada među porodicu Iridaceae, a dolazi u narančastoj, žutoj ili crvenoj boji. Sije se u ožujku, a cvate od srpnja do rujna. Ne podnosi jako sunce. Višegodišnja je biljka, ali zahtijeva zaštitu od hladnoće i mraza.

Sobne biljke: idealno je vrijeme za presađivanje u nove, odgovarajuće posude. Ako je korjenova bala došla do dna posude, obavezno je presađivanje u veću. Čak i ako je posuda dovoljno velika za biljku, neophodno je promijeniti zemlju. Glinene posude prije upotrebe treba neko vrijeme potopiti u vodu. Prilikom presađivanja biljaka treba rukom obuhvatiti biljku pri dnu, a drugom posudu. Tada se biljku lagano protrese kako bi se korjenova bala što lakše odvojila od posude.



OREZIVANJE


Pred kraj zime potrebno je skratiti ukrasne trave, neposredno iznad razine tla, odnosno kod vrsta koje se zimi ne suše pročešljati vlati tj. ukloniti neugledne, odumrle dijelove biljke.
Ruže penjačice rastu vrlo brzo i podložne su mnogim bolestima. Zato je potrebno orezati grane oštećene mrazom, one napadnute bolestima ili odumrle. Mladi se izdanci ostave, a bočni se režu na dužinu od 1 cm.

GNOJIDBA

Gredice s trajnicama gnoje se krajem ožujka, nanese se kompost i  tlo se blago prorahli. Od sada pa nadalje potrebno je pratiti pojavu puževa golaća (posebice kod kokotića).
Vrijeme je za pospremanje: potrebno je pograbljati svo lišće i grane s površine tla, te ih dodati na kompost. Ispod grmlja, kao i ispod prirodnih nasada divljih trajnica, otpalo lišće koje je počelo gnjiti ostavlja se u podnožju biljaka, jer pruža zaštitu.


POVRTNJAK

Čim se površina tla osuši, treba ga pripremiti za sjetvu i sadnju. Sa sadnjom ipak treba pričekati do početka travnja, osim ako su vremenske prilike posebno pogodne. Od sredine ožujka mogu se ispod folije uzgajati salata glavatica, koraba, rotkva, rotkvica i špinat. Sjeme rotkvice posije se po lijepom vremenu u redove i prekrije sa malo zemlje. Razmak između redova trebao bi biti oko 15 cm. Kada biljke niknu i malo narastu slijedi prorjeđivanje, tako da razmak između biljaka bude oko 4 cm. Sasvim slabe biljčice treba također izvaditi.


U područjima sa pogodnom klimom već se od kraja mjeseca mogu sijati špinat, luk, peršin i mrkva. Prekrivanje istih flisom ili folijom ubrzava rast i razvoj. Za ranu berbu krumpira, sredinom ožujka posadimo sjemeni krumpir u plitke kutije, a kad gomolji prokliju prenose se na gredice pod flis ili foliju.

KLIJALIŠTE

Od početka do sredine ožujka u hladnim se sanducima mogu uzgajati mlade biljke ranog povrća. Također, vrijeme je pikiranja ljetnog cvijeća i vrsta povrća koje smo u veljači posijali uz prozor. Od sredine mjeseca dovoljan je i hladni sanduk. Potrebno je pripaziti na pojavu puževa oko sanduka sa biljem. Što se zalijevanja tiče, vrši se samo kada je potrebno i to u prijepodnevnim satima i s ugrijanom vodom. U tople sanduke sredinom mjeseca sijemo vrste koje vole toplo (rajčice, paprike, patlidžane). Sjetva se vrši u zatvorenom prostoru, a posude se početkom travnja mogu premjestiti u hladne sanduke.


STAKLENIK
Od sredine mjeseca može se sijati i saditi u negrijanim staklenicima. Kulture treba prva dva tjedna prekriti folijom ili flisom. Za uzgoj povrća i cvijeća koje traže toplinu staklenik je potrebno zagrijavati. Temperatura u stakleniku za sunčanog vremena može doseći 25 ᵒC, a kada je oblačno ne bi smjela biti viša od 12 - 15 ᵒC, jer u protivnom će biljke pretjerano rasti u visinu. Bolje je manje provjetravati, ali periodično. Zalijeva se rijetko, ali obilno. Ovisno o temperaturi u stakleniku, potrebno je zalijevati svakih 5 - 7 dana.



_____________________________________________________________ 
Izvori slika:
http://montazne-hise-on.net/images/prezracevanje-trate-trave.jpg
http://najel.bi/media/w/z/j/p/d/motorni-rahljalnikprezra-cevalnik-trate-wzjpd3j24mvb.jpg
http://www.novosti.rs/upload/images/2013//03/25/zp/31b.jpg
http://img2-3.timeinc.net/toh/i/a/13/10-rake-leaves/rake-leaves-x.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVaC9AKnNtRl4n2PinofbC90zQ-5hGBK8Aw5zJNp3ZhDsuURLXmQUXdU_IDWUY2s23AVTQhXAtydrMqNKBuOQC_jHSI-MUJQV2u1IY4VVKb-LopiwQScRs3LJlZ8ckvGkFwUVWoyS7JaE/s1600/radish-crop.jpg
http://mytinyplot.com/wp-content/uploads/2010/03/sowing_21.jpg
http://i331.photobucket.com/albums/l472/weharr/greenhouse/100_1376.jpg

Nema komentara:

Objavi komentar